
Dobro płynące z mąki konopnej
Mąka konopna wyróżnia się wieloma właściwościami, z pewnością nie trzeba się martwić, że będzie produktem psychoaktywnym, co więcej można ją używać w swej kuchni codziennie i przygotowywać na jej bazie potrawy przeznaczone zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Nasiona używane do produkcji mąki są bogate w tłuszcze, białko i węglowodany. Stanowi ona bogate źródło rozpuszczalnego i nierozpuszczanego w wodzie błonnika, co czyni ja oczywiście bardzo korzystną da organizmu. Dzięki obecności gruboziarnistego błonnika i pektyn zyskujemy dodatkowe właściwości. Do takich zaliczyć można niewątpliwie poprawę pracy jelit i eliminowanie zaparć, dzięki temu też nasz organizm oczyszczony jest z toksyn i pozostaje przywrócona mikroflora jelitowa. Jej działanie opiera się także na wspomaganiu prawidłowego działania wątroby i dróg żółciowych, a to za sprawą dużego poziomu magnezu, który zapobiega powstawaniu kamieni w wątrobie. Jak wiadomo bardzo istotne dla organizmu są dostarczane cukry, a mąka konopna potrafi przywrócić prawidłowy poziom glukozy we krwi. Dzięki niej zwiększa się także nasza sprawność fizyczna i umysłowa, poprawia się koncentracja, a nawet zmianie ulega kondycja skóry.
Jak używać mąkę konopną ?
Mąka konopna jest wykorzystywana zarówno do pieczenia jak i gotowania, czy smażenia. Ma lekko orzechowy smak i ciemny kolor. Wykorzystując ją do pieczenia, warto zmieszać ją z 10-15% innej mąki, z pewnością nie straci to jej wartości, a poprawi znacznie jej lepkość, dzięki czemu będzie nadawała się do wałkowania. Ponadto można ją wykorzystać do sporządzenia zdrowego chleba z dodatkami bakalii albo użyć jako panierki do mięs. Może też stworzyć alternatywę dla niezdrowych snacków i szybko zaspokoić nasz głód.
Dla kogo najlepsza będzie mąka konopna ?
Odpowiedź ogólna to oczywiście taka, że każdy może z niej korzystać, jednak pewnej grupie osób w szczególności może zastąpić tradycyjne pszenne mąki. Do takiej grupy osób z pewnością należą osoby chore na cukrzycę i celiakię, osoby aktywne fizycznie, osoby przebywające na diecie bezglutenowej, dzieci i młodzież ucząca się, osoby z problemami niewłaściwego krążenia krwi, osoby cierpiące na zaparcia i choroby jelit czy osoby z niewłaściwym poziomem cholesterolu. To oczywiście wybrana grupa, jednak z pewnością jej drogocenne właściwości będą sprzyjały diecie przy innych chorobach.
Mąka konopna to jeden z wyrobów z kategorii produkty konopne, a te kupisz w doskonałej cenie i jakości w sklepie z konopiami firmy Essenz.pl